Sprawozdanie z działalności FWPN za rok 2020

Rok 2020 przebiegał pod znakiem pandemii. Dla wszystkich instytucji i organizacji czynnych w relacjach polsko-niemieckich pandemia koronawirusa stanowiła ogromne wyzwanie.

FWPN w czasie kryzysu czuje się szczególnie zobowiązana do realizowania swojej misji: wspierania porozumienia między Polską a Niemcami oraz dobrego klimatu sąsiedzkich relacji. Obostrzenia związane z reżimem sanitarnym na pewno tego nie ułatwiały. Zamknięte granice, ograniczenia przemieszczania się, zakaz kontaktów, izolacja i kwarantanna, czego tak dotkliwie doświadczyliśmy w 2020 roku, stanowiły duże wyzwanie również dla współpracy polsko-niemieckiej. Konieczność utrzymania społecznego dystansu i panująca po obu stronach Odry niepewność jednak nie powstrzymały współpracy. Przeniosła się ona w dużej części do rzeczywistości wirtualnej. Dotyczyło to nie tylko projektów zewnętrznych, ale także projektów własnych Fundacji.

O projektach i wydarzeniach zrealizowanych w roku 2020 mogą Państwo przeczytać w naszym rocznym sprawozdaniu publikowanym w formie elektronicznej, w którym prezentujemy wybrane projekty własne i kooperacyjne realizowane wspólnie z naszymi partnerami. Interaktywny PDF sprawozdania pozwala na odwiedzenie stron internetowych partnerów lub konkretnych projektów. (https://fwpn.org.pl/publikacje/sprawozdania/)

Pełna lista dofinansowanych w 2020 roku przez Fundację projektów zewnętrznych w podziale na priorytety, w tym także lista dofinansowanych przez FWPN publikacji, które ukazały się w 2020 roku, została zamieszczona oddzielnie na naszej stronie internetowej: http://fwpn.org.pl/publikacje/sprawozdania/.

Życzymy naszym obecnym i przyszłym wnioskodawcom i partnerom, aby rok 2020 przeszedł do historii jako ostatni i jedyny rok panowania pandemii. Aby jak najszybciej nastąpił powrót do normalności. Zapraszamy Państwa do lektury naszego sprawozdania.